Bel: 0252-767274 | Voor een stijvol rouwboeket of rouwstuk

3 - Extreem hoge temperaturen leiden vooral tot extra zorg bij opbaringen en afscheidsdiensten.

De hittegolf in Nederland, in Juli 2019, leidde vooral tot extra zorg bij (thuis)opbaringen en aandacht voor de bezoekers van afscheidsdiensten. Als grootste uitvaartverzorger in Nederland krijgt DELA deze weken regelmatig vragen over de gevolgen van de hitte.

Door de hitte stijgt de kans dat een thuisopbaring moet worden beëindigd, omdat de conditie van het (overleden)lichaam te snel verandert. Dat wil DELA voorkomen, omdat een goede herinnering aan de laatste momenten met een dierbare, nabestaanden helpt bij de rouwverwerking. Hierdoor kan de draad van het leven weer eerder worden opgepakt.

Meer controles

“Vanwege de hitte voeren we extra controles uit. Soms kan er extra koeling worden geplaatst of wordt er make-up aangebracht om verkleuring minder zichtbaar te maken. Ook adviseren we nabestaanden om ‘s nachts een laken over de kist te leggen, om de warmte zoveel mogelijk buiten de kist te houden. Wanneer deze maatregelen onvoldoende helpen, dan kan worden uitgeweken naar een uitvaartcentrum van DELA. Daar is het standaard koel, ook in de vertrekken waar het rouwbezoek plaatsvindt”, vertelt Veran Heijboer, medewerker laatste verzorging bij coöperatie DELA.

Voorbereid

Extra aandacht is er ook geweest tijdens het laatste afscheid. Ervaring heeft geleerd dat tijdens de afscheidsdienst mensen onwel worden als gevolg van de warmte buiten in combinatie met emoties. Medewerkers hebben daar extra aandacht voor en bieden bijvoorbeeld gasten extra water aan.

Beter omgaan warmte

DELA volgt de weersverwachtingen nadrukkelijk, omdat in theorie het aantal uitvaarten kan stijgen. Dat kan extra personeelsinzet vragen in de uitvaartzorg en crematoria. Vooral onder ouderen zou de sterfte hoger kunnen zijn, zoals in 2006 gebeurde. Ruim tien jaar later doet zich dat effect beduidend minder sterk voor. Verklarend, wetenschappelijk onderzoek naar de reden hiervan ontbreekt.

Bron: Dela